недеља, 30. јануар 2011.

NOVOGODISNJI PRAZNICI

Svi se mi radujemo Novoj godini i sve sto ona nosi sa sobom.Za neke ljude ona moze biti i stresna jer mnogo toga tada treba da se zavrsi od poslova ,obezbediti potrebne namirnice, poklone i jos mnogo toga.Bez obzira sto deca danas mnogo vise ocekuju od roditelja u materijalnom pogledu, ono sto im je zaista potrebno jeste ljubav, opustanje,roditeljska paznja i porodicna tradicija. Tu  tradiciju bi trebalo najvise negovati, bez obzira na sve druge spoljasnje faktore.
U nasoj skoli se svage godine organizuju novogodisnje priredbe koje nasi djaci uspesno izvede bez obzira na uzrast .










SVETI SAVA

   Sveti Sava se slavi kao zastitnik skole i djaka. On je bio najveci srpski prosvetitelj. Gradio je manastire i crkve,otvarao skole i ucio mlade da citaju i pisu. Otvarao je bolnice i brinuo se o bolesnima.
I posto je umro, Srbi su nastavili da ga vole i postuju. O njemu i njegovim delima pricali su price i pevali pesme. Crkva ga je proglasila za sveca i narod ga slavi  27.januara. Posebno ga slave skole i ucenici, koji tog dana organizuju priredbe i podsecaju se velikih dela svetog Save.

















Evo kako je nasa skola proslavila taj dan.

USKRS

USKRS je najveci i najstariji praznik koji hriscani obelezavaju kao dan Hristovog vaskrsnuca.
Vaskrsenje je osnova hriscanske religije po kojoj je Isus Hrist stradao da bi iskupio i spasao ljudski rod, pa njegovo uskrsnuce predstavlja pobedu zivota nad smrcu. Posti se uoci Uskrsa a Pravi post se sastoji od uzdrzavanja od mrsne hrane i uzdrzavanja od zlih misli, zelja i dela.
Na Uskrs domacin budi rano ukucane da se umiju u vodi u kojoj su potopljeni drenak, zdravljak, bosiljak i crveno jaje.Svako dete mora da dodirne jaje da bi bilo zdravo cele godine.Uobicajen pozdrav je "HRISTOS VOSKRESE'' -"VAISTINU VOSKRESE''
Obicaj je da se uoci Uskrsa farbaju jaja. Prvo jaje koje se ofarba obicno se oboji crvenom bojom i zove se cuvarkuca. Ono je simbol vere, zdravlja i srece.
































Blizi se Uskrs i sigurno i vi s nestrpljenjem ocekujete taj dan .Evo nasa Kreativna radionica i nasi kreativci skole Dragomir Markovic vam nude neke ideje kako da napravite svoje malo uskrsnje carstvo.